Gambling addiction

Dosedanje raziskave kažejo, da imajo patološki hazarderji in odvisniki od drog veliko enakih genetskih predispozicij za impulzivnost in iskanje nagrad. Tako kot uživalci substanc potrebujejo vse močnejše zadetke, da bi se dvignili, se kompulzivni hazarderji lotevajo vedno bolj tveganih podvigov. Prav tako odvisniki od drog in težavni hazarderji prenašajo simptome odtegnitve, ko so ločeni od kemikalije ali vznemirjenja, ki si ga želijo. In nekaj študij kaže, da so nekateri ljudje še posebej ranljivi tako za odvisnost od drog kot za kompulzivno igranje na srečo, ker je njihov sistem nagrajevanja sam po sebi premalo aktiven – kar lahko delno pojasni, zakaj sploh iščejo veliko vznemirjenje.

Kako igranje na srečo vpliva na možgane

Še bolj prepričljivo, nevroznanstveniki so se naučili, da droge in igre na srečo spreminjajo številne iste možganske kroge na podoben način. Ta spoznanja izhajajo iz študij pretoka krvi in električne aktivnosti v možganih ljudi, ko opravljajo različne naloge na računalnikih, ki posnemajo igralniške igre ali preizkušajo njihov nadzor impulzov. V nekaterih poskusih virtualne karte, izbrane iz različnih krovov, zaslužijo ali izgubijo denar igralca; druge naloge izzivajo nekoga, naj se hitro odzove na posamezne slike, ki utripajo na zaslonu, ne pa da reagira na druge.

Nemška študija iz leta 2005, ki je uporabljala takšno igro s kartami, kaže, da so težavni hazarderji --- kot odvisniki od drog ---------- so izgubili občutljivost na svojo visoko vrednost: ob zmagi so imeli subjekti nižjo od tipične električne aktivnosti v kritičnem delu možganskega sistema nagrajevanja. V študiji iz leta 2003 na univerzi Yale in študiji iz leta 2012 na univerzi v Amsterdamu so patološki hazarderji, ki so opravljali teste, ki so merili njihovo impulzivnost, imeli nenavadno nizko raven električne aktivnosti v prefrontalnih možganskih regijah, ki ljudem pomagajo oceniti tveganja in zatreti nagone. Odvisniki od drog imajo pogosto tudi brezvoljno prefrontalno skorjo.

Učinki odvisnosti od iger na srečo

Nadaljnji dokazi, da igre na srečo in droge spreminjajo možgane na podoben način, so se pojavili pri neverjetni skupini ljudi: tistih z nevrodegenerativno motnjo Parkinsonovo boleznijo. Za Parkinsonovo bolezen je značilna togost mišic in tresenje zaradi smrti nevronov, ki proizvajajo dopamin, v delu srednjih možganov.

V desetletju so raziskovalci opazili, da je izjemno veliko število bolnikov s Parkinsonovo boleznijo --- med 2 in 7 odstotki --- kompulzivnih igralcev na srečo. Zdravljenje ene motnje najverjetneje prispeva k drugi. Za lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni nekateri bolniki jemljejo levodopo in druga zdravila, ki zvišujejo raven dopamina. Raziskovalci menijo, da v nekaterih primerih nastali kemični pritok spremeni možgane na način, zaradi katerega so tveganja in nagrade – recimo tisti v igri pokra – bolj privlačni in prenagljenim odločitvam se je težje upreti.

Novo razumevanje kompulzivnega igranja na srečo je znanstvenikom pomagalo tudi pri redefiniranju odvisnosti. Medtem ko so strokovnjaki včasih razmišljali o odvisnosti kot odvisnosti od kemikalije, jo zdaj opredeljujejo kot večkratno iskanje koristne izkušnje kljub resnim posledicam. Ta izkušnja je lahko uživanje kokaina ali heroina ali vznemirjenje ob podvojitvi denarja v igralnici.

"Prejšnja ideja je bila, da morate zaužiti zdravilo, ki spremeni nevrokemijo v možganih, da postanete zasvojeni, vendar zdaj vemo, da skoraj vse, kar počnemo, spremeni možgane,"

pravi Timothy Fong, psihiater in strokovnjak za odvisnosti na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu.

"Smiselno je, da lahko nekatera zelo koristna vedenja, kot je igranje na srečo, povzročijo tudi dramatične fizične spremembe."

22BET:Do 300 €
Prejmi svoj bonus
WinsPark
WinsPark:Do 200 € + 5 € bonusa brez depozita