Estonian Organisation of Remote Gambling

Estonska organizacija iger na srečo na daljavo (EORG) je organ, ki je zadolžen za regulacijo estonske industrije iger na srečo. Ta organ nadzoruje delovanje tako spletnih kot kopenskih igralnic. To vključuje zagotavljanje licenc in zagotavljanje skladnosti licenciranih igralnic z določenimi standardi in predpisi.

EORG je začel izdajati licence za igre na srečo leta 2010, potem ko je bil leta 2009 sprejet Zakon o igrah na srečo, ki je legaliziral spletne igre na srečo. Omeniti velja tudi, da je EORG leta 2011 začel ponujati licence mednarodnim spletnim igralnicam, ki jim omogočajo delovanje v Estoniji. Takšne mednarodne igralnice so tudi pod uredbo EORG glede njihovega delovanja v državi.

Spletne igralnice z licenco Estonske organizacije iger na srečo na daljavoO estonski organizaciji iger na srečo na daljavo
Spletne igralnice z licenco Estonske organizacije iger na srečo na daljavo

Spletne igralnice z licenco Estonske organizacije iger na srečo na daljavo

Vse igralnice, ki v Estoniji delujejo zakonito, morajo imeti licenco, ki jo izda EORG. V ta namen je bilo veliko število nelicenciranih spletnih igralnic v državi na črnem seznamu, kar estonskim prebivalcem precej otežuje dostop do njih. Ponudniki internetnih storitev igrajo bistveno vlogo pri zagotavljanju nedostopnosti teh strani. Zlasti bančna nakazila so blokirana tudi v večini nelicenciranih igralnic, kar domačim igralcem skoraj onemogoča igranje v takih igralnicah.

EORG ponuja štiri različne vrste licenc za igralnice v živo. Vrsta izdane licence je v veliki meri odvisna od narave iger na srečo, ki jih izvajalec ponuja. Te licence zajemajo igre na srečo, loterije, spretnostne igre in stave. Spletne igralnice, ki ponujajo vse vrste iger na srečo, morajo pridobiti štiri licence. Predvsem vse licence, ki jih izda EORG, veljajo deset let. Poleg licence morajo ponudniki spletnih iger na srečo pridobiti obratovalna dovoljenja. Obratovalna dovoljenja morajo obnavljati vsakih pet let.

Stroški različnih vrst licenc za spletne igralnice se razlikujejo. Podjetja, ki zaprosijo za licence, morajo imeti vnaprej določene zneske osnovnega kapitala in plačati državne takse. Zahtevani osnovni kapital znaša 1 milijon evrov za igre na srečo, 25.000 evrov za spretnostne igre in 130.000 evrov za seštevalnik in stave.

Spletne igralnice z licenco Estonske organizacije iger na srečo na daljavo
O estonski organizaciji iger na srečo na daljavo

O estonski organizaciji iger na srečo na daljavo

EORG je med najbolj priljubljenimi v Estoniji licence za igre na srečo. To je predvsem zaradi njihovih strogih zahtev za licenco. Licenčna organizacija spremlja tudi vsa licencirana podjetja, da zagotovi, da delujejo v skladu s svojimi določenimi standardi. Posledično estonski igralci ponavadi zaupajo samo spletnim igralnicam, ki jih organizacija licencira. Upravljavci spletnih igralnic morajo tako pridobiti licenco, da si zaslužijo mesto na seznamu zaupanja vrednih igralnic v konkurenčni industriji iger na srečo.

Estonska organizacija iger na srečo na daljavo zagotavlja licence operaterjem igralnic po vsem svetu, ki želijo nuditi storitve iger na srečo Estoncem. To je pod pogojem, da zakoni njihovih držav upravljavcem ne prepovedujejo vodenje offshore igralnic. Licenčne zahteve in stroški so podobni za vse mednarodne spletne igralnice, vendar se razlikujejo za lokalne.

Glavni cilj EORG je zagotoviti estonskim igralcem varne in zanesljive igre na srečo. To še posebej velja za spletne igralnice, kjer na stotine goljufivih spletnih mest za igre na srečo škodijo industriji. Licenčni pogoji so zasnovani tako, da zagotovijo, da spletne igralnice nudijo najboljše možne storitve Estoncem. Organizacija si je z leti ustvarila ime, tako doma kot v tujini.

O estonski organizaciji iger na srečo na daljavo