Novice

November 7, 2020

Zakaj je hazarderjeva zmota takšen problem?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherRajesh NairResearcher

Vedno lahko naredimo napake in ni pomembno, koliko denarja osvojimo med igro, ki smo jo igrali, koliko žetonov imamo ali kako dobri mislimo, da smo. Ena največjih napak je, da se zataknete v nekaj, kar se imenuje hazarderjeva zmota, zaradi česar se igralci pogosto izključijo iz spletnih igralnic. Najprej poglejmo, kaj je to in kako preprečiti, da bi nasedli.

Kaj je hazarderjeva zmota?

Veliko ljudi, ne glede na to, ali igrajo na a igralnica v živo ali celo v svojem vsakdanjem življenju večinoma naleteli na hazarderjevo zmoto. Ta koncept v bistvu temelji na prepričanju, da je po dogodku ali nizu dogodkov manj ali bolj verjetno, da se bo zgodil preprost aleatorni dogodek. V bistvu ta zmota v celoti temelji na predpostavki, da se bo nekaj zgodilo, če se že nekaj časa ne bo zgodilo.

Izvor te zmote

Izvor te zmote pravzaprav ni znan, vendar sta jo najprej predlagala Amos Tversky, ki je bil matematični psiholog, in tudi Daniel Kahneman, ki je bil psiholog. Z analizo kognitivnega vedenja, kot je psihologija hazarderja, sta oba lahko hazarderjevo zmoto pripisala napačnemu prepričanju, da je igranje na srečo nekaj poštenega, kar bi se v primeru izgubljenega ali zmagovalnega niza nekako popravilo.

Primer te zmote

Največji primer hazarderjeve zmote v akciji je, da jo preuči v zvezi z metom kovanca. Možnost, da bo kovanec pristal na glavo ali rep, je 1:1. Torej, če 20-krat vržete kovanec in vsakič, ko pristanejo z repom navzgor, bi v skladu z zmoto hazarderja predvideli, da bo naslednji premik verjetno pristal z glavo.

Ne glede na to, kolikokrat se je kovanec obrnil z repom, je verjetnost, da se naslednjič obrne z glavo ali repom, še vedno 50-odstotna. Prejšnji meti nimajo dejanskega pomena za prihodnje.

Če to zmoto uporabimo za ruleto, boste lahko videli, kako enostavno se je v to zasrkati. Ker je v tej igri možnosti, da žogica pristane na rdeči, 50%. Torej, če bi žogica pristala na rdeči po 10 zaporednih vrtljajih, bi pod to zmoto domnevali, da bi pri naslednjem vrtenju pristala na črni. Vendar je verjetnost za obe barvi še vedno 50-odstotna.

Incident v igralnici Monte Carlo

Incident v igralnici Monte Carlo je eden najbolj priljubljenih primerov hazarderjeve zmote. Med igro rulete leta 1913 je žoga 26-krat zapored pristala na črno. To je bilo vsekakor nekaj neverjetnega, vendar se je zgodilo in igralci so takrat domnevali hazarderjevo zmoto in stavili milijon proti črnim, z obrazložitvijo, da bo niza konec in da bodo naslednjič zmagali rdeči. Vendar se ni. Črni so spet zmagali in vsi so izgubili svoj denar.

Gamblerjeva zmota in stavne strategije

Kljub temu, da jo vsi sovražijo, se hazarderjeva zmota uporablja v nekaterih strategijah stav za nekatere igre, večinoma za negativne progresivne sisteme. Najbolj priljubljen je sistem Martingale, kjer boste ob izgubi podvojili svojo denarno stavo, tako da boste lahko dejansko dobili nazaj, kar ste izgubili. Ta strategija se večinoma uporablja v ruleti.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 $

Zadnje novice

Raziskovanje vznemirjenja: Volcano Roulette in Vikings Multifire
2024-04-17

Raziskovanje vznemirjenja: Volcano Roulette in Vikings Multifire

Novice